Björkstammar

Nytt lagkrav på laddinfrastruktur för elbilar

Från och med den 1 januari 2025 träder nya regler i kraft som påverkar alla fastighetsägare som har lokaler samt fler än 20 parkeringsplatser.

Dessa regler är en utökning av den lagstiftning som kom 2021, vilken ställde krav på att nybyggda bostadshus med fler än tio p-platser skulle förbereda för laddinfrastruktur.

Vad innebär det nya lagkravet?

Det nya retroaktiva lagkravet om laddplatser för elbilar, som träder i kraft den 1 januari 2025, innebär att uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon per 20 parkeringsplatser. Det innebär att om en fastighet har till exempel 40 parkeringsplatser, bör det finnas minst två laddpunkter.

Kravet gäller både för de bostadsrättsföreningar och samfällighetsföreningar som uppfyller dessa kriterier.

Läs mer om vad som gäller på Boverkets hemsida

Praktiska tips för styrelsen

  • Förberedelser: Inventera behovet av laddstolpar hos medlemmarna och undersök de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för installationenUndersök om det finns möjlighet till bidrag via Naturvårdsverket och Klimatklivet.
  • Välja lösning: Ta fram underlag för upphandlingen som innehåller bland annat; antal laddpunkter, typ av laddare, installation och underhåll.
  • Beslut och genomförande: Beslutet att installera laddstolpar tas vanligen av styrelsen, men man kan ta upp frågan på föreningsstämman för att få medlemmarnas stöd.
  • Drift och underhåll: Ta fram en plan för drift och underhåll av laddstolparna. Besluta om hur kostnaden för den förbrukade elen ska fördelas. Antigen om det ska läggas som en schablonkostnad på hyran för parkeringen, eller om det ska fördelas ut efter förbrukning, så kallad individuell mätning och debitering (IMD).
  • Moms: Väljer föreningen IMD ska föreningen också momsregistreras. Då får momsen också dras på inköp och installation av laddstolparna.

Att tänka på för samfällighetsföreningar

  • Om anläggningsbeslutet inte tillåter installationen så kan det ändå innebära att man sätter det åt sidan för att uppfylla en laglig skyldighet. För att reda ut om det behövs en omprövning av anläggningsbeslutet eller inte är rekommendationen att kontakta byggnadsnämnden i kommunen för att reda ut frågan.

Fördelar med att installera laddinfrastruktur

  1. Ökad Attraktivitet: Fastigheter med laddinfrastruktur blir mer attraktiva för nuvarande och potentiella boende.
  2. Miljöfördelar: Bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser och stödjer omställningen till en grönare framtid.
  3. Ekonomiskt Stöd: Genom Klimatklivet kan fastighetsägare få ekonomiskt stöd som täcker upp till 50 procent av investeringskostnaden1. Nästa ansökningsperiod är den 1–8 november 2024.

Sammanfattning

Det nya lagkravet på laddinfrastruktur för elbilar som träder i kraft den 1 januari 2025 innebär att alla fastighetsägare som har uppvärmda byggnader som inte är bostadshus samt har fler än 20 parkeringsplatser måste ha laddpunkter installerade. Detta är inte bara en juridisk skyldighet, utan också en möjlighet att bidra till en hållbar framtid och öka fastighetens attraktivitet. 

Läs mer om laddstolpar i brf

Via vårt samarbete med Elaway kan ni som kund till Simpleko få hjälp med laddstolpar utan investering för föreningen. Läs mer här

Denna sida stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. För bästa upplevelse rekommenderar vi att du byter till en annan webbläsare t ex Chrome eller Firefox.