Omröstning i Samfällighetsförening: En Guide
När det gäller fastigheter är juridiken ofta gammal och kan verka speciell. Fastigheter har alltid varit viktiga i Sverige, både för beskattning och makt. Därför finns det regler för att säkerställa att de fungerar korrekt. Här ska vi bena ut vad som gäller vid omröstning i en samfällighetsförening.
Medlemskap i Samfällighetsförening
Alla som äger eller är delägare i en fastighet som ingår i en samfällighetsförening är medlemmar. Det är fastigheten som är medlem, inte individen. Även om du äger flera fastigheter, kan du bara utöva ett medlemskap. Alla medlemmar har rätt att närvara och tala på föreningsstämman.
Omröstning och samäganderätt
När flera personer äger en fastighet tillsammans gäller samäganderättslagen (1904:48). För att rösta eller fatta beslut måste delägarna vara överens. Om de inte kan enas, kan en god man utses för att förvalta fastigheten och skydda delägarnas intressen. Vid meningsskiljaktigheter kan en delägare begära att fastigheten säljs genom tingsrätten eller att en god man utses.
Ekonomiska frågor och andelstal
I samfällighetsföreningar används andelstal vid omröstningar i ekonomiska frågor. Fastighetsägare måste vara överens om hur de utövar sitt medlemskap. Om delägarna inte kan enas inför en stämma, kan de ansöka om att en god man företräder dem. Detta gäller även andra fastighetsrättsliga frågor. Och om man äger fler fastigheter, så kan man rösta med fler andelar.
Röstning och fullmakter
Vid omröstningar har varje fastighet en röst. Vid andelsomröstningar baseras rösterna på andelstal. Det är det gemensamma medlemskapet som utövas, oavsett antal delägare. För fullmakter räcker det att tre av fyra delägare ger fullmakt till den fjärde, som då kan rösta för alla.
Läs mer om Samfällighetsföreningar här.