Ändring av föreningens stadgar - En guide
I en bostadsrättsförening är det viktigt att stadgarna överensstämmer med aktuell lagstiftning. Detta underlättar för både föreningens styrelse och medlemmar. Skillnader mellan stadgar och lag kan annars leda till onödiga diskussioner.
Stadgarna – ett viktigt dokument
Stadgarna utgör ett av föreningens mest betydelsefulla dokument. Därför är det viktigt att vara noggrann när man reviderar dem och att noga överväga vilka ändringar som görs och varför.
Minoritetsskydd och beslutsprocess
Bostadsrättslagen innehåller särskilda regler som syftar till att skydda minoriteten av medlemmarna. För att ändra stadgarna krävs oftast två beslut på två på varandra följande föreningsstämmor.
Det första beslutet måste fattas med mer än 50 procents majoritet, och på den andra föreningsstämman krävs minst två tredjedelars majoritet.
Registrering hos Bolagsverket
Efter att föreningsstämman har fattat sina beslut om att godkänna de reviderade stadgarna, måste de skickas in till Bolagsverket för registrering. Det är först när de har registrerats där som kan föreningen börja tillämpa de nya stadgarna.
Inskränkningar och juridiskt biträde
Om de nya stadgarna innebär en inskränkning av medlemmarnas rättigheter eller en utökning av deras skyldigheter, är majoritetskraven vid stämmobesluten högre. I sådana fall är det lämpligt att söka juridiskt biträde för stadgeändringen.
Vi har noterat att Bolagsverket numera har blivit mer noggranna vid granskningen av nya stadgar och att de vid flera tillfällen har avslagit ansökningar om registrering av nya stadgar, när föreningen inte har visat att stadgarna har ändrats i enlighet med medlemmarnas rättigheter och skyldigheter. Det gäller särskilt om det har skett inskränkningar i medlemmarnas rättigheter.
Regelverket för de olika majoritetsformerna återfinns i 9 kap 23 – 25 §§ i bostadsrättslagen.
Läs mer om Följer stadgarna lagen