Diagram över ekonomin på datorskärmen

Snitträntorna ökar för bostadsrättsföreningar!

Hur har räntorna för bostadsrättsföreningarnas lån förändrats under de senaste åren?

Efter att räntorna ökade kraftigt under 2022 och 2023 är räntorna nu åter på väg ner. Då borde kanske snitträntorna för bostadsrättsföreningarnas lån också sjunka? Nja, så ser det inte riktigt ut. Många bostadsrättsföreningar har lån som löper över flera år, vilket innebär att gamla lån med räntor på runt 1% nu har förfallit. Istället har föreningarna fått förlänga dem till betydligt högre räntor. Effekten av de höjda räntorna kommer först nu, när lånen läggs om

Hur har räntorna förändrats över tid?

För att ta reda på hur det förhåller sig har vi tittat på hur räntorna hos ca 1 000 bostadsrättsföreningar. Vi kan se att de gått från att vara 1,34% i snitt i augusti 2022, till 2,4% i juni 2023 och nu i september 2024 ha landat på 3,32%. Det är en ökning med 38% under perioden. Föreningarnas räntekostnad har under denna period ökat med 177 miljoner kronor. Det innebär i snitt en ökad räntekostnad på 165 000 kronor per förening. Nu skiljer det sig såklart väldigt mycket åt mellan olika föreningar, men för många är detta en kännbar ökning.

Snittränta diagram.jpg

Hur ser det ut framåt?

För de föreningar där lånen ännu inte förfallit ser det lite ljusare ut då räntorna trots allt är på väg ner. Att skaffa sig en tydlig bild över föreningens ekonomi både idag men framför allt på lite längre sikt är en god idé. Många gör detta och vi ser en ökad efterfrågan på både likviditetsprognoser och flerårsbudgetar.

Som styrelse är det en trygghet att veta att förening har tillräckligt med pengar både för att betala de löpande kostnaderna och kunna lägga undan för framtida underhållsbehov.

Är det dags att omförhandla lånen? 

Vill ni konkurrensutsätta era befintliga lån eller finns det behov att ta upp nya lån för underhåll eller nyinvestering? Med vår tilläggstjänst låneupphandling får du som kund hjälp med att ta in offerter från minst tre låneinstitut. 

Läs mer om hur vi kan hjälpa föreningen till en enklare ekonomi